Onderstaande tekst is gepubliceerd in het Brabants Dagblad, onderaan de pagina staat het artikel en een link naar het artikel waarvan de illustraties zijn afgedekt vanwege copyright.
Plan 42, bedacht door Vughtenaar Stephan van den Broek, kan volgens hem een oplossing bieden voor de leefbaarheid in het dorp. Met onder meer tunnels en een breder spoor pareert hij de plannen van ProRail en Rijkswaterstaat voor Vught.
Dit artikel is geschreven naar aanleiding van de informatie-avond van ProRail en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu op 13 februari jl. in Vught over Programma Hoogfrequent Spoor (PHS). Tijdens deze avond werd onder andere aangekondigd dat er tot 150 extra goederentreinen per dag door Vught gaan rijden. Zoals Ties Wijffels (BD 18 feb jl.) al aangaf is het niet eens mogelijk om de goederentreinen tussen de reizigerstreinen in te passen. Er zullen dus veel treinen 's nachts gaan rijden. Er zijn twijfels over deze aantallen en er zijn alternatieve routes mogelijk. Maar stel dat het echt noodzakelijk is dat deze treinen door Vught gaan rijden, dan worden de leefbaarheid, bereikbaarheid en veiligheid in Vught serieus aangetast door ProRail. En Rijkswaterstaat maakt het er met de N65 niet veel beter op. Een dergelijke serieuze aanval dient door de gemeente Vught met één integraal en toekomstvast totaalplan beantwoord te worden. De tijd van pleisters plakken is voorbij. In het Brabants Dagblad van 3 maart vraagt Wethouder Seuren dan ook terecht om ideeën om de ProRail-aanval te pareren. Omdat Vught in vieren gedeeld wordt door twee infrastructuren heb ik Plan 42 bedacht; met een knipoog naar het boek "The Hitchhiker's Guide to the Galaxy" van Douglas Adams waarin 42 het antwoord vormt op de ultieme vraag over het Leven, het Universum en het Alles. In Plan 42 gaat het spoor naar Eindhoven vanaf de Postweg in Vught omlaag om net voor de Loonsebaan in een tunnel te verdwijnen. Ten zuiden van Klein Brabant komt dit spoor weer bovengronds. Hierdoor vervallen de overwegen Helvoirtseweg, Esschestraat, Molenstraat en Laagstraat. De overweg Loonsebaan wordt weer 2-sporig en gaat alleen dicht voor treinen van en naar Tilburg. Omdat het spoor naar Eindhoven in een tunnel ligt, kan het spoor uit Tilburg eenvoudig dit spoor kruisen en kan een 10m hoge fly-over achterwege blijven. Ter plekke van het huidige station kan de tunnel verbreed worden tot vier sporen. Zo worden sneltreinen en goederentreinen minder gehinderd door stoptreinen die stilstaan bij station Vught. |
De N65 wordt uitgevoerd als snelweg met 2x3 rijstroken. Vanaf Den Bosch wordt de A65 iets verhoogd waarna deze het spoor naar Eindhoven bóvenlangs kruist. Hierdoor krijgt het viaduct Taalstraat de juiste hoogte en verdwijnt het te lage viaduct op de N65. Om het geluid en fijnstofuitstoot van de hogergelegen A65 te beperken worden schermen geplaatst van koudgebogen glas. Vervolgens gaat de A65 verder in een tunnel, vanaf de Helvoirtseweg tot voorbij restaurant De 4 Kolommen. Op de tunnel komt een weg te liggen voor het lokale verkeer. Deze weg vormt de koppeling met de A65. Aan de Tilburgse kant van de tunnel komt alleen een verbinding van en naar Tilburg, aan de Bossche kant alleen een verbinding van en naar Den Bosch.
Omdat het spoor naar Tilburg op een talud ligt kunnen de overwegen van de J.F. Kennedylaan en de Zonneweilaan relatief eenvoudig vervangen worden door lage tunnels voor lokaal auto- en fietsverkeer. Deze hoeven dan slechts 2,5m hoog te zijn. De overwegen van De Breautélaan en Boslaan blijven behouden. De Aert Heymlaan (en mogelijk ook Rembrandtlaan) kunnen, parallel aan de tunnel van het spoor naar Eindhoven, onder de A65 door. Omdat de Aert Heymlaan hierdoor al laag ligt kan deze ook met een volwaardige tunnel onder de hoger gelegen spoorlijn naar Tilburg door. Hierdoor komt ook die overweg te vervallen. De Olmenlaan kan onder de A65 door met de Rembrandtlaan verbonden worden. Plan 42 biedt een toekomstvaste oplossing, is technisch uitvoerbaar en past binnen de beschikbare ruimte. Ik daag burgemeester Van de Mortel, wethouder Seuren, ProRail, het Ministerie en de verschillende bewonersorganisaties uit om samen met mij Plan 42 verder uit te werken.Dat een algehele metamorfose, om daarna weer mooi voor de dag te komen, meer kost dan enkele, wettelijk verplichte, pleisters is duidelijk. De open brief die burgemeester Van de Mortel eerder deze maand schreef aan de Minister ( Het Klaverblad, 7 maart 2012) geeft aan dat daar al aan gewerkt wordt. Plan 42 verbetert in hoge mate de leefbaarheid, bereikbaarheid en veiligheid in Vught voor nu en in de toekomst. |
Reacties na publikatie
Na publikatie van het artikel heb ik veel positieve reacties ontvangen. Dat heeft me er toe aangezet om verder te gaan met dit plan. Enkele reacties waren "eindelijk eens een plan waar heel Vught beter van wordt", "iemand die ver vooruit durft te kijken", "waarom ga jij niet bij ProRail werken, dan komt het goed in Vught" en "wanneer gaan ze dit plan uitvoeren? '.

plan42inbd.jpg | |
File Size: | 3932 kb |
File Type: | jpg |